Pfizer verwerft rechten nieuw middel suikerziekte

De Amerikaanse farmaceut Pfizer wordt eigenaar van de rechten over het medicijn Exubera voor mensen met suikerziekte. Het concern koopt de rechten van de Franse fabrikant van geneesmiddelen Sanofi-Aventis voor 1,3 miljard dollar.

Door de overeenkomst wordt Pfizer eigenaar van een fabriek in Duitsland waar insuline wordt gemaakt. Tot nu toe werd deze fabriek gezamenlijk gerund door Pfizer en Sanofi-Aventis. Pfizer verwacht dat het aantal mensen met diabetes de komende 25 jaar zal verdubbelen.

Exubera is een poedervormig medicijn dat geïnhaleerd moet worden. Het middel vormt een alternatief voor de insulinespuit, waarmee mensen met suikerziekte hun bloedsuikerspiegel op peil houden. Het product is nog niet op de markt. Er is jarenlang onderzoek gedaan, omdat bezorgdheid bestond over de vraag of het inhaleren de longfunctie niet beschadigt.

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken nog of het product ook daadwerkelijk de markt op mag. Het ziet ernaar uit dat zij binnenkort het groene licht zullen geven. In Europa kwamen deskundigen in oktober met een aanbeveling om Exubera op de markt te brengen.
Comments: Een reactie posten