Winstnemingen

Ondanks mooi macro-economisch nieuws moeten de Europese aandelenmarkten dinsdag terrein prijsgeven. De beurzen hebben de voorbije weken al erg sterk gepresteerd, en dat spoort beleggers aan tot winstnemingen. Toch verwachten veeel waarnemers dat de markten de positieve trend van het jaarbegin nog een tijdje zullen aanhouden. Het optimisme is zelfs zo groot dat we stilaan van beurseuforie kunnen praten.

Van de beursstrategen die het onderzoeksbureau TNS-Dimarso raadpleegde in opdracht van De Tijd, ziet niet één de Bel20 de komende 12 maanden dalen. De gepolste experts blijven aandelen nog steeds als een interessante belegging beschouwen. Hun modelportefeuille bestaat momenteel voor 54,6 procent uit aandelen, voor 27,6 procent uit obligaties en voor zo'n 10 procent uit cash.

De Amerikaanse beursgoeroe George Soros ziet de toekomst minder rooskleurig. Hij vreest dat de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt ten einde loopt en dat dit uiteindelijk zal leiden tot een recessie. De slabakkende VS-economie zal uiteindelijk de Europese economische motor doen sputteren, klinkt het.

Jan Longeval van Degroof houdt ondertussen een krachtig pleidooi voor Japanse aandelen. Hij meent dat de Japanse beurs licht goedkoper is dan de Europese en dat de kwaliteit van de Japanse bedrijfswinsten ook beter is dan de Europese of Amerikaanse. Daarenboven zet het economische herstel in Japan winsthefbomen in werking die kunnen leiden tot een bovengemiddelde winstgroei voorbij 2006.
Comments: Een reactie posten