Beurscorrectie groeimarkten

Steeds meer analisten waarschuwen voor een correctie op de ontluikende markten. Beurshuizen als Morgan Stanley, Citigroup, Barclays en het Belgische Dexia wijzigden de voorbije dagen hun koopadviezen in voorzichtigere standpunten. De recente rally maakt de groeimarkten en ook de Japanse beurs kwetsbaar voor winstnemingen.

Zowel de Japanse beurs als de andere Oost-Aziatische aandelenmarkten hebben sinds een aantal weken te kampen met sterk schomelende koersen. Op de beurs van Tokio eindigde de Nikkei dinsdag bijvoorbeeld 1,93 procent hoger, terwijl de beursgraadmeter een dag voordien nog een klap van 2,4 procent moest incasseren. Een van de factoren die de Japanse beleggers momenteel parten speelt is de vrees voor een hogere rente. Een bestuurslid van de Japanse centrale bank meldde in een brief dat de bank geen uitspraken meer mag doen die laten veronderstellen dat het rentebeleid nog een tijd ongewijzigd zal blijven. Een hogere rente zou het Japanse economische herstel stokken in de wielen kunnen steken.

Toch lijkt er meer aan de hand. 'Op basis van fundamentele criteria zijn Japan en de andere Aziatische markten duur', stelt strateeg Hernando Cortina van Morgan Stanley. 'Het is tijd om je geld opnieuw naar huis te brengen, naar Wall Street', raadt hij zijn Amerikaanse klanten aan.

'De Japanse beurs steeg in 2005 ruim 40 procent, zonder een stevige tussentijdse correctie. Dat is te veel van het goede', beaamt analist Yingxi Yu van Barclays Capital.
Comments: Een reactie posten