ECB en rente

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft haar basisrente op 2,25 procent. Dat heeft de ECB donderdag bekendgemaakt. Ook de deposito-rente van 1,25 procent blijft ongewijzigd, net zoals de marginale beleningsrente van 3,25 procent.

De ECB brengt eenmaal per maand een rentebesluit naar buiten, na afloop van de eerste bijeenkomst van de maand. Het volgende rentebesluit is op 2 maart 2006. De laatste rentewijziging in Europa dateert van 1 december 2005, toen de reporente met 25 basispunten werd verhoogd naar 2,25 procent.

De herfinancieringsrente is het minimumtarief voor open-markttransacties die regelmatig door het Europese Stelsel van Centrale Banken (ESCB) worden uitgevoerd door middel van wekelijkse standaardtenders. De ECB stapte eind juni 2000 over van een vast naar een variabel tarief voor de herfinancieringsbeleningen om een einde te maken aan de forse overbiedingen.

De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB. De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Comments: Een reactie posten