Europese fondsen

De Europese investeringsfondsen beheren samen voor 6.566 miljard euro activa. Dat is een toename met 22,8 procent tegenover eind 2004. De forse groei, het dubbele van in 2004, is te danken aan de zeer sterke prestaties van de aandelenmarkten en aan de instroom van nieuw kapitaal. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Vereniging van Fondsen en Vermogensbeheer Efama.

De fondsen met een Europees paspoort, de zogenaamde UCITS-fondsen, beheerden eind vorig jaar 5.170 miljard euro, een groei met 23,3 procent of 978 miljard euro. Bijna de helft van die toename, 430 miljard euro, is te danken aan vers kapitaal dat de beleggers lieten beheren. De fondsen zonder Europees paspoort groeiden iets trager: met 20,8 procent tot 1.396 miljard euro.

De aandelenfondsen presteerden met een gemiddeld rendement van 27 procent veruit het best. Door de stijgende aandelenkoersen trokken de beleggers in het vierde kwartaal geld terug uit obligatie- en geldmarktfondsen ten voordele van aandelenfondsen. Toch konden alle fondsentypes over het volledige jaar groei neerzetten.

Luxemburg versterkte in 2005 zijn positie als koploper in het fondsenbeheer. Liefst 55 procent van het kapitaal dat opgehaald werd, stroomde naar Luxemburgse fondsen. Steeds meer niet-Europese vermogensbeheerders laten hun fondsen in Luxemburg registreren, omdat ze van daaruit hun producten makkelijk in de rest van Europa kunnen verdelen. Luxemburg heeft met 1.525 miljard euro onder beheer een marktaandeel van 23,2 procent.
Comments: Een reactie posten