Beurswinsten parkeren

Nu de beurzen bevangen lijken door rentevrees en nieuwe verkoopgolven, hebben heel wat beleggers ervoor gekozen hun winsten van de voorbije drie jaar op het droge te halen. Maar waar parkeer je die beurswinst het best? En hoe hou je de cash tegelijk toch ook beschikbaar om weer snel te kunnen beleggen ?

Sinds midden mei is er een einde gekomen aan de euforie die grondstoffen spectaculair duurder maakte, beurzen de hoogte injoeg en de BEL-20 op een zucht van de 4.000 punten bracht. De Brusselse beursindex noteert vandaag rond de 3.450 punten, zo'n drie procent lager dan begin dit jaar.

Voor wie gelooft dat de aandelenmarkten de volgende maanden op wankele benen zullen blijven rondlopen, is het dan ook een goed idee even langs de zijlijn te gaan staan. Door beurswinsten op een slimme manier te parkeren, combineert u veilig rendement met de flexibiliteit om weer snel in te stappen als de hemel opklaart.

Dat dubbele voordeel van soepelheid en veilig rendement wordt door een waaier spaarproducten aangeboden, van het klassieke spaarboekje over termijnrekeningen tot kasbons en verzekeringsrekeningen (of Tak-21 rekeningen). Door de relatief lage rente verloren sommige van die producten de voorbije twee jaar heel wat van hun charme. Zo bedraagt de basisrente op een spaarboekje bij een van de vier grootbanken een bedroevende 1,25 procent. Ook kasbons leverden amper iets op.

Maar sinds vorig jaar zijn de interestvoeten weer aan het stijgen: de Belgische lange rente rondde in april de kaap van 4 procent. En terwijl de vrees voor nieuwe renteverhogingen aandelenbeleggers op de kast jaagt, is dat voor anderen een extra reden om geld over te sluizen naar spaarrekeningen. Zo verhoogden heel wat financiële instellingen sinds april niet alleen hun tarieven voor woonkredieten, maar bieden ze ook hogere vergoedingen voor kasbons, spaar- en termijnrekeningen en Tak-21 producten. Vooral prijsbrekers zoals Rabobank, ABN Amro en Deutsche Bank bieden nu betere spaartarieven.

De grootbanken KBC, Dexia, Fortis en ING blijven hun armzalige vergoedingen voor spaarboekjes hanteren, al maakten ze hun hypotheekleningen wél duurder.

Stel dat de beurzen de volgende vier à vijf maanden nodig hebben om een nieuw evenwicht te vinden. Wat zijn dan de beste alternatieven voor de belegger die tijdelijk zijn cash wil parkeren? Kasbons vallen al af. De kortst lopende kasbon heeft een looptijd van één jaar. Ook Tak-21 producten zijn niet aangewezen. Die verzekeringsrekening is een soort spaarrekening met gewaarborgd rendement, gekoppeld aan een levensverzekering. Pas na acht jaar kunt u er geld afhalen: enkel wie al sinds 1998 zo'n rekening bezit, kan ze vandaag als hoogrentend spaarboekje gebruiken.

Om op erg korte termijn geld veilig weg te zetten, lijken termijnrekeningen en spaarboekjes het meest geschikt.

Een termijnrekening biedt een vooraf afgesproken rente voor een vooraf bepaalde termijn. Dat kan 1, 3, 6 of 12 maanden zijn, al bestaan er ook van vier of vijf jaar. Meestal vraagt een bank een minimumbedrag van een paar duizend euro voor wie er een wil afsluiten. Domper op de vreugde is de 15 procent roerende voorheffing die op de opbrengst betaald moet worden.

Zowel Rabobank.be als Deutsche Bank bieden interessante tarieven voor hun termijnproducten. Wie bij Rabobank een maand lang een bedrag tussen de 5.000 en 50.000 op een termijnrekening zet, krijgt daar 2,44 procent rente op jaarbasis voor. Voor twee maanden bedraagt het tarief 2,53 procent, voor zes maanden 2,71 procent.

Deutsche Bank pakt uit met een stunttermijnrekening. Wie voor 31 juli minstens 25.000 euro op een termijnrekening van drie maanden stort, krijgt een brutorente van 7 procent. Zo levert een storting van 33.614 euro, na afhouding van de roerende voorheffing, 500 euro netto op. Deutsche Bank wil nieuwe klanten aantrekken: de actie geldt alleen voor cash die nog niet op een rekening bij Deutsche Bank stond. Houders van een termijnrekening moeten er tegelijk ook een andere rekening openen, in de hoop dat de gespaarde som nadien op een van die rekeningen blijft staan.

Spaarboekjes zijn nog flexibeler. En er is geen roerende voorheffing verschuldigd, zolang die niet meer dan 1.600 euro bedraagt. Zeker bij de prijsbrekers levert dat interessante 'parkeerproducten' op. Zo biedt ABN Amro met 3,05 procent basisrente de hoogste vergoeding op de Belgische markt, gevolgd door Rabobank.be (3 procent basisrente). Test-Aankoop zette beide banken begin juni dan ook vooraan in het lijstje met interessante spaarbanken. Andere 'koopwaardige spaarrekeningen' zijn te vinden bij Cortal Consors (2,75 procent), DHB Bank (2,75 procent), Finansbank (2,5 procent, met 0,25 aangroei- en getrouwheidspremie) en Robeco Bank (2,6 procent).
Comments: Een reactie posten