Mittal en Arcelor

Mittal Steel en Arcelor staan dicht bij een akkoord. De onderhandelingen draaien enkel nog om de overnameprijs. Bij een goedkeuring wordt het alternatieve fusieplan van Arcelor met het Russische Severstal opgegeven.

De vijf maanden durende strijd voor de overname van Arcelor zit dicht bij zijn ontknoping. Volgens de Franse zakenkrant La Tribune staan de directies van de twee groepen op het punt een akkoord af te sluiten. Dat zou Guy Dollé, de CEO van Arcelor, morgen kunnen voorleggen aan een geplande raad van bestuur in Luxemburg. Als het wordt goedgekeurd, wordt het alternatieve fusieplan met het Russische Severstal van Aleksei Mordasjov opgegeven.

Alleen over de prijs zou Dollé het volgens La Tribune nog niet eens zijn met Lakshmi Mittal. De discussies gaan over het optrekken van het bod van Mittal tot circa 43 euro, tegen een huidig bod (in contanten en aandelen) van rond 37 euro.

"De gesprekken zijn lopende en constructief", reageerde Sudhir Maheshwari, directeur business development en treasury van Mittal. "Over sommige delen van het bod is een principeovereenkomst", zei hij.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal schreef op haar website dat Mittal de aandeelhouders van Arcelor ruim de helft van het nieuw te vormen concern wil geven. Het bestuur zou voor het merendeel in Franse handen komen of uit onafhankelijken bestaan.

De huidige algemene directie zou op post blijven, maar uitgebreid worden met Mittalmensen, onder wie Aditya Mittal, de financieel directeur van de groep en zoon van Lakshmi Mittal. Hij zou covoorzitter worden, minstens tot de pensionering van Joseph Kinsch in april 2007.

Op industrieel vlak zou Mittal de weinig rendabele activiteiten (Algerije, Servië, Zuid-Afrika) verkopen en aanvaarden om een aantal Amerikaanse fabrieken te verkopen, om mededingingsproblemen te voorkomen. Het Canadese Dofasco zou in de groep blijven.

Mittal zou verder aanvaarden zijn industriële strategie nauwer aan te sluiten op die van Arcelor, eerder gebaseerd op toegevoegde waarde dan volume, en het niveau van zijn investeringen opvoeren.
Comments: Een reactie posten