Rustige aandelenmarkten

Beleggers hoeven zich nog niet meteen zorgen te maken: de komende zes maanden zullen de aandelenmarkten het nog altijd goed doen. Dat voorspelt Richard Urwin, hoofdeconoom bij Merrill Lynch Investment Managers.

Hij verwacht dat de beurswereld het komende halfjaar draait rond zes grote thema's, waaronder de rente en de grondstoffenprijzen.

'De komende drie tot zes maanden verwacht ik een terugval van alle activaklassen. De Amerikaanse centrale bank heeft met haar goedkope geld heel wat excessen gecreëerd en die moeten uitgezweet worden.' Dat zegt de Zwitserse beursgoeroe en Azië-specialist Marc Faber. Over goud is hij wel enthousiast. 'Het gele metaal vaart altijd wel in een zwak economisch klimaat', luidt het pessimistisch.

Door de stevige correcties afgelopen weken zijn Europese aandelen goedkoop gewaardeerd. De koerswinstverhouding is op het laagste peil in twee jaar zegt Koen De Leus van Bolero, de on-linemakelaar van KBC Securities.Al waarschuwt de marktenspecialist wel dat economische groei nodig is omdat anders de winstgroei afgeremd wordt.

De Amerikaanse president, George W. Bush, vormt voor de groeimarkten het belangrijkste risico. Het oplopende begrotingstekort in de VS en de dure bezetting van Irak driijven de rente op en brengen de groei van de wereldeconomie in gevaar. En het Amerikaanse anti-immigratiebeleid dreigt Mexico in een crisis te storten. Dat stelt Mark Mobius, de invloedrijkste groeimarktstrateeg ter wereld. Mark Mobius was afgelopen week een opgemerkte gast tijdens de jaarlijkse beleggersconferentie van de vermogensbeheerder Franklin Templeton in Berlijn. Mobius, de beheerder van de groeimarktfondsen van Templeton, volgt al dertig jaar de ontluikende markten in Azië en elders in de wereld. Hij staat bijgevolg te boek als de invloedrijkste groeimarktstrateeg ter wereld.

Niettemin blijven analisten benadrukken dat er geen reden is voor paniek. 'De beleggers zijn weer kritisch. De periode waarin ze blindelings in momentumaandelen beleggen is voorbij. Ze gaan opnieuw op zoek naar fundamenteel ondergewaardeerde aandelen, en zo hoort het ook.' Abby Joseph Cohen, de bekendste strateeg van Wall Street, bekeek de positieve kant van de beurscorrectie.

'De Amerikaanse centrale bank is al drie jaar de rente aan het opkrikken. De belegger houdt daar pas enkele dagen rekening mee', zo zegt Abby Cohen, de beursstrateeg van Goldman Sachs. In gelijk welke markt raadt de strateeg aan zich te focussen op fundamenteel ondergewaardeerde aandelen, de 'value stocks'.

Ook andere analisten blijven optimistisch. 'De globalisering van de arbeidsmarkt houdt de kerninflatie voorlopig voldoende onder controle' Die visie geeft de Wall Street-veteraan Jeffrey Applegate, hoofdstrateeg bij de vermogensbeheerder Franklin Templeton, de belegger te midden van het huidige doemdenken mee. Gisteren kreeg Applegate op de jaarlijkse beleggersconferentie van Franklin Templeton vooral vragen over de inflatievrees op de beurzen, die ook gisteren weer paniekgolven over de beurzen stuurde. 'Begin dit jaar waren we optimistisch over de beurzen en dat zijn we nog steeds', verzekert de strateeg. 'Want de markten mogen dan al veranderd zijn, de reële economie ziet er nog steeds hetzelfde uit.'

'De Belgische holdings op de beurs kloppen al minstens zeven jaar op rij de Bel20-index, en zullen ook in de toekomst wellicht beter presteren dan het beursgemiddelde.' Dat zegt KBC-analist Tom Simonts.De gemiddelde decote, de onderwaardering van een holding tegenover haar intrinsieke waarde, daalt op de Brusselse beurs al sinds 2002. Ondanks die daling heeft Simonts er vertrouwen in dat de holdings op lange termijn sterk zullen blijven presteren. 'Ook dit jaar scoren de holdings al 5,7 procentpunt beter dan de Bel20 Return Index', zegt hij.
Comments: Een reactie posten