Afkoeling economie VS

Het begint er steeds meer op te lijken dat de Amerikaanse economie behoorlijk afkoelt. Een graadmeter die de ontwikkelingen voor de komende zes maanden aangeeft, is in juli 0,1 procent gedaald. Dit heeft het onderzoeksinstituut Conference Board donderdag bekendgemaakt.

Het afgelopen halfjaar stond de index van zogenoemde leading indicators al vier keer in de min. Analisten waren in hun voorspellingen over juli aan de voorzichtige kant met een stijging van 0,1 procent. Op een daling hadden ze echter niet gerekend.

Op Wall Street leidde de publicatie van het cijfer echter niet tot koersverliezen. De beursgraadmeters stonden net iets boven de slotstanden van woensdag.

Afname economische groei

Eerder deze week bleek dat er in de Verenigde Staten in het tweede kwartaal minder huizen zijn verkocht. Ook dat wijst er op dat de groei van de Amerikaanse economie afneemt. De afgelopen jaren gaven de Amerikanen veel geld uit door leningen af te sluiten met de overwaarde van hun woning als onderpand.

Het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres bevestigde donderdag het beeld dat de economie de komende tijd minder sterk zal groeien. Het bureau voorziet voor volgend jaar een groei van 3 procent; in maart ging het nog uit van 3,4 procent. Dit jaar zal de groei vermoedelijk uitkomen op 3,5 procent. Dat is iets lager dan in een eerdere raming werd voorspeld.
Comments: Een reactie posten